Fasolakia giaxni (griekse groene bonen)
Fasolakia giaxni, zijn vertaald in het Nederlands “Griekse groene bonen” . Je spreekt het uit als “jachnie”.
Een stevige vegetarische maaltijd, vol van smaak. In Griekenland kom je dit gerecht vaak tegen samen met aardappels, maar omdat veel mensen minder koolhydraten eten, besloten om het nu een keer zonder aardappels te maken.
Traditioneel koken we in Griekenland altijd met olijfolie (en zoals we dit noemen “ladera” gerechten). Ook hier gebruik ik olijfolie, meer dan dat je gebruikelijk nodig hebt om wat in te bakken maar ook niet overdreven veel zodat alles aan het zwemmen is.
Voor 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Ingrediënten
- 1 kilo sperziebonen
- 2 uien
- 1 teentje knoflook – heel fijn gehakt
- 2 blikken gepelde tomaten (of tomatenblokjes). Of als de verse tomaten in de zomer een mooie volle smaak hebben, kan je natuurlijk ook kiezen voor verse tomaten.
- 4 eetlepels verse gehakte peterselie
- Snufje suiker
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel peper
- 150 gram fetakaas
- 50 ml olijfolie
Bereiding
Haal de puntjes van de sperziebonen af en breek ze eventueel door midden als ze erg lang zijn.
Snij de uien in kleine blokjes.
Verhit in een hapjespan de olijfolie en bak hierin op LAAG vuur de ui zacht (ze mogen niet bruin worden). Roer regelmatig.
Voeg de fijngehakte knoflook, tomaten en een snufje suiker toe en laat de saus koken.
Als deze kookt, voeg dan de sperziebonen toe.
Zet de deksel op de pan en laat de bonen op laag vuur gaar worden. Kijk zo af en toe of er nog voldoende vocht in de pan zit, zo niet, voeg dan wat warm water toe.
Als de bonen bijna gaar zijn, maak het verder af met peterselie, zout en peper naar smaak.
Dit gerecht smaakt het lekkerst met wat verkruimelde feta en een schaaltje olijven. Meer heb je niet nodig.
Veelal wordt dit gerecht ook koud gegeten, dus als je wat over hebt, neem het de volgende dag mee voor de lunch.
Voedingswaarde per eenpersoons portie
Energie (kcal) |
Vet (g) |
Verzadigd vet (g) |
Eiwit (g) |
Koolhydraten (g) |
Vezels (g) |
Zout (g) |
370 |
21,5 |
6,7 |
13,5 |
22,3 |
12 |
3,7 |