Frappe, het uitgelezen drankje om je weer in Griekenland te wanen en een throw back naar je zomervakantie. Frappe is een Griekse koude koffie. Meestal staat dit op de kaart als ijskoffie en hier begint de verwarring. Want in frappe zit GEEN bolletje ijs maar wel ijsblokjes!
Deze koffie is een ijskoude koffie gemaakt van oploskoffie met water en eventueel melk en suiker.
In Griekenland gebruiken we Nescafe oploskoffie, en dan is het is best een sterk “bakkie” dus je moet er wel van houden. Mijn ervaring met de oploskoffies die ze hier in Nederland verkopen, is dat deze iets minder sterk zijn.
Uren koffie drinken
In Griekenland wordt deze koffie erg veel gedronken, niet alleen in de zomer maar ook in de wintermaanden.
Kijk maar eens rond als je op vakantie bent, op alle terrasjes zit iedereen uren te “lurken” aan het rietje met deze koffie.
Maar hoe maak je ‘m nu? Dat is geen hogere wiskunde hoor, met een paar kleine hints hieronder kan jij dit ook.
En door het te mixen in een hoog glas met zo’n leuk klein staafmixertje krijg je een mooie schuimlaag.
Bereiding frappe
- Doe in een hoog glas ongeveer 2 cm koud water.
- Voeg hierbij 1,5 theelepel oploskoffie.
- Gebruik je altijd suiker in je koffie, dan voeg je deze nu ook toe.
- Mix dit met de staafmixer tot een schuimige laag.
- Voeg vervolgens voorzichtig het glas aan met water, ijsblokjes en eventueel wat melk.
Drink deze heerlijke koude frappe (ja koude koffie kan ook heel lekker zijn) met een rietje en waan jezelf op een Grieks terras in de Griekse zon!