Bolognese saus

Bolognese saus

Deze bolognese saus is een saus met “verborgen” groenten, nu heb ik uien, wortels en paprika gebruikt maar de volgende keer kunnen het ook courgettes zijn.  Zelf snij ik de groenten heel fijn zodat ze snel gaar zijn en de kinderen hebben niet in de gaten dat ze ongemerkt heel veel extra groenten binnen krijgen. Hiervoor gebruik ik mijn keukenmachine (een van mijn beste maatjes in de keuken), scheelt heel veel tijd, binnen 2 minuten heb ik alle groenten gesneden.

 

Als je vaker wat recepten van mij bekijkt (of maakt !) zie je dat ik diverse soorten tomaten gebruik (puree, in blik en gezeefd). Zelf vind ik dat iedere soort toch weer z’n eigen smaak, eigen identiteit heeft. De puree is krachtig, de gezeefde tomaten hebben een heerlijke zachte smaak en de tomatenblokjes in blik zijn goed voor de saus. Natuurlijk zijn verse tomaten ook heerlijk in de saus, maar ik vind niet het hele jaar rond de tomaten een mooie krachtige smaak hebben, dus maak ik vaak gebruik van blikken (bij het kopen let ik er wel op dat er geen suiker aan toegevoegd is). Semi-kant en klare pastasauzen gebruik ik nooit, zijn verhoudingsgewijs erg duur en feitelijk is het niet meer dan een pak gezeefde tomaten met wat kruiden (peper, zout, oregano en nog wat andere kruiden die over gevlogen zijn) en suiker.

 

Voldoende voor 8-10 porties

Bereidingstijd: 40-50 minuten (incl. prutteltijd)

 

Ingrediënten

  • 800 gram mager rundergehakt
  • 3 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 paprika’s
  • 3 flinke wortels
  • 2 blikjes tomatenpuree
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 1 pak gezeefde tomaten
  • Kruiden: 2 eetlepels oregano, 1/2 eetlepel tijm, 1/2 eetlepel rozemarijn
  • Zout/peper naar smaak
  • Olijfolie
  • En als je van pittig houdt: 1 theelepel sambal oelek toevoegen samen met de kruiden

 

Bereiding

Rasp/snij alle groenten (uien, paprika’s, wortels en knoflook).

Bak ondertussen het gehakt rul in een grote pan.

Als alle groenten fijngesneden zijn, het gehakt bruin begint te worden, voeg je alle groenten toe in de pan. Goed roeren (op middelhoog vuur).

Voeg de tomatenpuree toe en laat dit zachtjes meebakken.

Na een minuut of 5 doe je de tomatenblokjes, gezeefde tomaten, oregano, tijm, rozemarijn (+ evt. sambal oelek)  en zout/peper toe.

Nog even doorroeren, pan op t kleinste pitje zetten – deksel op de pan en ongeveer 30 minuten laten pruttelen.

 

Aanvullend

Laat je niet afschrikken door de bereidingstijd van 40-50 minuten. Ik sta echt niet zo lang bij het fornuis. Het klaarmaken van de saus kost je maximaal 10 minuten (als je de groenten met de hand snijd wel iets langer) Als de saus staat te pruttelen, kook ik ondertussen de pasta, rasp de kaas, haal de vaatwasser leeg en vul ‘m weer, maak de salades klaar voor bij de pasta bolognese, maak de salades klaar voor onze lunch voor de volgende dag, zet de wasmachine aan etc. Maar als je moe bent, is het natuurlijk ook prima om even met de beentjes omhoog op de bank gaan zitten, ik raad je dan wel aan om een kookwekkertje bij de hand te houden 🙂

 

Eet deze bolognese saus bij een lekkere volkoren pasta. Reken per persoon ongeveer 50-70 gram ongekookte pasta. Wil je het glutenvrij houden, kies dan voor een glutenvrije pasta.

image_pdfimage_print