Briam is een griekse vegetarische maaltijd die o zo simpel te maken is. De oven doet bijna al het werk. Ook weer zo’n maaltijd die hoge ogen scoort bij de visite en jij vooraf kan klaarmaken, kwestie van in de oven doen als de visite komt en na de borrel is het eten klaar en kunnen jullie aan tafel.
In Griekenland eten we deze geroosterde groenten altijd met een stuk feta en wat grof volkorenbrood.
Voor 4 personen (als je dit als vegetarische maaltijd eet)
Voor 5-6 personen (als je dit als bijgerecht eet)
Bereidingstijd: voorbereiding 20 minuten / oventijd ongeveer 2 uur
Ingredienten
- 1 aubergine
- 500 gram tomaten
- 1 courgette
- 500 gr aardappels
- 2 groene paprika’s
- 15 gr verse peterselie
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 50 ml olijfolie
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij de tomaten in dunne plakken en leg deze op de bodem van een grote ovenschaal (een grote schaal werkt het prettigst omdat je dan de groenten ruim kan verdelen, veel lagen op elkaar bakt niet mooi).
Schil de aardappels en snij deze in dunne plakken van ongeveer een 1/2 cm dik.
Snij ook de aubergine en courgette in plakken van ongeveer 1/2 cm dik.
Ontdoe de paprika’s van de steel en de pitjes en snij ze in grove repen
Verdeel dit alles over de tomaten.
Snij de peterselie, ui en knoflook in kleine stukjes. Verdeel dit weer over de groentelaag en voeg flink wat peper, zout en de olijfolie toe.
Bedek de ovenschaal met een stuk aluminiumfolie en laat de schotel voor ongeveer 1,5 uur rustig gaar worden.
Haal vervolgens de aluminiumfolie er vanaf zodat de bovenkant bruin en krokant wordt. Meestal duurt dit nog zo’n 30 minuten.
(op de foto zie je bovenop nog wat tomatenstukjes zitten, ik had nog wat over en heb dit bovenop gelegd, maar dat is niet noodzakelijk als je geen tomaten over hebt).
Je zult merken dat er in de schaal nog behoorlijk wat vocht zit, vind je dit teveel, schenk dit uit de schaal en bewaar het voor een lekkere groentesoep.
Eet smakelijk!