Champignonsaus met bloemkoolrijst en groenten. Lekker vegetarisch gerecht. Wellicht vraag je je af, waarom niet koolhydraatbeperkt…. Nou de roux wordt gemaakt van bloem, vandaar.
Maar ook als je niet teveel koolhydraten wilt eten toch een goed gerecht, de hoeveelheid bloem is nl. niet zo heel veel.
Voor 2-3 personen
Bereidingstijd: < 30 minuten
Ingrediënten
- 1 bloemkool
- 2 bakjes champignons
- 1 grote winterwortel
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 500 ml bouillon
- 1 eetlepel tijm
- Peper en zout
- Olijfolie
- 300-400 gram sperziebonen
Bereiding
Snij de champignons in plakjes en de wortel in kleine blokjes of hele dunne plakjes.
Verwarm wat olijfolie in een pan (met b.v.k. dikke bodem) en bak de wortelblokjes en champignons kort aan.
Als deze gaar zijn (duurt ongeveer 5-10 minuten, afhankelijk hoe dik/groot alles gesneden is), haal dan de groenten uit de pan en zet deze opzij.
Doe in dezelfde pan de boter, laat deze smelten (middelhoog vuur, want de boter mag niet bruin worden) en voeg de bloem toe. Goed roeren. Je maakt nu de roux.
Voeg beetje bij beetje de bouillon toe, blijf wel roeren anders krijg je klontjes.
Als de saus een mooie dikte heeft dan kunnen de groenten terug in de pan.
Voeg de tijm toe en wat peper en zout en laat alles nog een paar minuten pruttelen.
Snij ondertussen de bloemkool fijn, of in de keukenmachine tot formaat rijstkorrel of nog fijner (zoals couscous).
Zet een grote wokpan op het vuur, beetje olijfolie en de bloemkool kan erbij.
Regelmatig omscheppen, duurt ongeveer 5 minuten totdat het meeste vocht van de bloemkool verdampt is lichtbruin gekleurd. Voeg eventueel een beetje peper/zout toe.
Kook ondertussen ook de sperzieboontjes.
Verdeel de gebakken bloemkoolrijst over de borden, een flinke schep (of meerdere) champignonsaus er bovenop en maak het af met een paar scheppen sperzieboontjes.
Geniet van deze vegetarische maaltijd!