Bloemkool was nooit zo mijn favoriet, ik kende het vroeger alleen in de gekookte variant met wat kaassaus of witte saus en niet te vergeten de nootmuskaat. Maar gelukkig kan je bloemkool ook op veel andere manieren klaar maken en ben ik deze grote witte jongen gaan waarderen. Zelf vind ik 1 van de grote voordelen van deze variatie dat het super feestelijk staat op tafel en dat je het van tevoren klaar kan maken.
Voor 3 a 4 personen
Bereidingstijd: ong. 45 min (incl. oventijd)
Ingrediënten
- 1 bloemkool
- 1 ui
- 2 tomaten (of en flinke hand kleine tomaatjes)
- teentje knoflook
- 1 flinke theelepel tijm – of een paar takjes verse tijm
- 1 theelepel gerookte paprika poeder
- 3 eetlepels olijfolie
- 25 gram parmezaanse kaas of oude geraspte kaas
- 2 eetlepels citroensap
- peper en zout
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 °C. Was de bloemkool en snijd deze in kleine roosjes. Snijd de ui in halve ringen en de tomaat in blokjes van ongeveer 1 bij 1 cm. Pers de knoflook. Meng in een ovenschaal de bloemkoolroosjes met de ui, tomaat, tijm, paprikapoeder en olijfolie.
Hussel dit goed door elkaar zodat de olijfolie en andere ingrediënten zich goed mengen met de bloemkool. Breng alles op smaak met peper en zout.
Verdeel het bloemkoolmengsel in een ovenschaal, zorg dat het zoveel mogelijk verspreid is en de roosjes niet teveel op elkaar liggen. Rooster de schotel 25-30 minuten in de oven.
Rasp de kaas en strook deze over de bloemkool. Verwarm de schotel nog 5 minuten in de oven.
Sprenkel voor het serveren de citroensap over de ovenschotel.