Gigantes, de naam zegt het al, giga grote bonen. Witte bonen, worden ook wel boterbonen genoemd. Deze vegetarische maaltijd staat in Griekenland regelmatig in de wintermaanden op het menu.
Gedroogde bonen moeten altijd vooraf geweekt worden (m.u.v. de linzen). In de regel gaan we uit van zo’n 12 uur. Zelf zet ik bonen altijd de avond van tevoren in het water. Bij het koken van bonen komt eiwit vrij (bonen bevatten veel eiwitten en zijn mede daarom ook zo gezond). Dit zie je door het schuim dat bovenop het water komt drijven, zelf vind ik het prettig om dit tussendoor er af te scheppen, maar dat is niet verplicht.
Dit gerecht heeft wel een planning nodig, het lijkt veel tijd, maar eigenlijk hoef je niet veel te doen. Je doet alles bij elkaar en de oven doet het werk. En ook, zoals jullie inmiddels gewend zijn van mij, een gerecht dat uitstekend voor te bereiden is zodat je niet continue in de keuken hoeft te staan als je visite hebt.
Voor 5 personen (als vegetarische hoofdmaaltijd)
Bereidingstijd: 12 uur weken, werktijd ongeveer 30 minuten en 2-2,5 uur oventijd
Ingrediënten
- 500 gram gedroogde reuze witte bonen
- 1 pak gezeefde tomaten
- 1 flinke hand gehakte peterselie (ongeveer 25 gram)
- 2 eetlepels verse dille (of 2 theelepels gedroogde dille)
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 grote uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel zout
- 1 theelepel peper
Bereiding
Zet de bonen de avond van tevoren in koud water om te wellen.
Kook de volgende dag de bonen voor ongeveer 1 uur in gezouten water. Ze worden nu wat zachter (nog niet gaar!).
Giet het water af en zet de bonen even apart.
Snij ondertussen de uien en teentjes knoflook fijn en fruit dit zachtjes aan in de olijfolie.
Voeg de gezeefde tomaten, dille, peterselie en wat peper en zout toe.
Verwarm de oven op 175 graden.
Doe de bonen samen met het tomatenprutje in een ovenvaste schaal, deksel er op en zet de schaal voor 2-2,5 uur in de oven (Als je ovenvaste schaal geen deksel heeft, dek het dan af met aluminiumfolie).
Exacte gaartijd is altijd lastig te bepalen want dit is voor een groot deel afhankelijk van de bonen (hoe ouder de boon hoe langer het duurt).
Prik een paar keer tussendoor in de bonen om te checken of ze gaar zijn. Indien je ziet dat er te weinig vocht in zit voeg dan wat warm water toe.
Geniet van deze vegetarische maaltijd en vul eventueel aan met wat olijfjes en fetakaas of combineer het met diverse andere mezze gerechten.
Voedingswaarde per eenpersoons portie (exclusief feta/olijven)
Energie (kcal) |
Vet (g) |
Verzadigd vet (g) |
Eiwit (g) |
Koolhydraten (g) |
Vezels (g) |
Zout (g) |
445 |
10,8 |
1,6 |
22,7 |
53,7 |
21,3 |
3,3 |