Gigantes (grote witte bonen uit de oven)

Gigantes (grote witte bonen uit de oven)

Gigantes, de naam zegt het al, giga grote bonen. Witte bonen, worden ook wel boterbonen genoemd. Deze vegetarische maaltijd staat in Griekenland regelmatig in de wintermaanden op het menu.

Gedroogde bonen moeten altijd vooraf geweekt worden (m.u.v. de linzen). In de regel gaan we uit van zo’n 12 uur. Zelf zet ik bonen altijd de avond van tevoren in het water.  Bij het koken van bonen komt eiwit vrij (bonen bevatten veel eiwitten en zijn mede daarom ook zo gezond). Dit zie je door het schuim dat bovenop het water komt drijven, zelf vind ik het prettig om dit tussendoor er af te scheppen, maar dat is niet verplicht.

Dit gerecht heeft wel een planning nodig, het lijkt veel tijd, maar eigenlijk hoef je niet veel te doen. Je doet alles bij elkaar en de oven doet het werk. En ook, zoals jullie inmiddels gewend zijn van mij, een gerecht dat uitstekend voor te bereiden is zodat je niet continue in de keuken hoeft te staan als je visite hebt.

 

Voor 2-3 personen (als hoofdgerecht)

Bereidingstijd: ongeveer 1,5 uur (inclusief oventijd) + 12 uur weektijd van de bonen

 

Ingredienten

  • 250 gram gedroogde boterbonen
  • 2 winterpenen
  • 2 paprika’s
  • 1/2 pakje gezeefde tomaten (dit is ongeveer 250 ml)
  • 4 eetlepels peterselie
  • 1 eetlepel dille
  • Peper / zout
  • Water (ongeveer 100 ml)

 

Bereiding

Zet de avond van tevoren de  bonen in een pan met voldoende water om te weken.

Kook de bonen met een snufje zout ongeveer  40 minuten totdat ze beetgaar zijn.

Snij de winterpeen in plakjes en de paprika’s in grove stukken.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Gebruik een ovenschaal met deksel of als je deze niet hebt, zorg er dan voor dat je de ovenschaal afsluit met een aluminium folie.

Alle ingredienten (bonen, wortel, paprika, de kruiden, gezeefde tomaten en het water) kunnen in de ovenschaal , roer alles door elkaar, sluit de ovenschaal en zet deze voor ongeveer 1 uur in de oven.

Kijk na 30 minuten of er nog wat vocht (water) bij moet.

Check na 1 uur of de bonen en wortels gaar zijn, zo niet, laat ze dan nog iets langer in de oven staan.

gigantes 4

 

Lekker als vegetarische hoofdmaaltijd met eventueel een stukje fetakaas.

Of als bijgerecht in een uitgebreide griekse maaltijd voor jou en je vrienden.

 

 

image_pdfimage_print


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *