Kikkerwtensoep is een typisch grieks wintergerecht. Voedzaam met veel vezels. Peulvruchten zijn sowieso heel gezond en zouden zeker 1x per week op ieders menu moeten staan.
Voor zo’n lekkere soep moet je wel even tijd nemen, althans, inplannen. Want soep van peulvruchten is echt ‘t lekkerste met gedroogde peulvruchten. En die moet je vooraf weken in water. Maar zo erg is dit niet, beetje plannen en je hebt weer voor 2 dagen een heerlijke maaltijd. Lekker met een stukje brood, fetakaas en olijfjes.
Voor: 6 personen
Bereidingstijd: ongeveer 60 minuten
Ingredienten
- 300 gram gedroogde kikkererwten
- 1 grote ui
- 2 eetlepels olijfolie
- Sap van 2 citroenen
- 2 eetlepels bloem
- Peper en zout naar behoefte
Bereiding
Zet de gedroogde kikkererwten de avond van tevoren in een pan met ruim water om te weken.
Voeg water toe totdat de kikkererwten onder staan.
Breng alles aan de kook, als het begint te schuimen, haal je telkens met een schuimspaan het schuim er vanaf. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
Giet het vocht weg, spoel de kikkererwten af en zet de deze opnieuw in een pan water op het vuur en breng dit aan de kook (kikkererwten onder water + ong. 5 cm extra).
Snij de ui in kleine stukjes en voeg deze bij de kikkererwten samen met de olijfolie.
Zet het vuur laag en deksel op de pan.
Laat alles ongeveer 40-50 koken, check af en toe of de erwten al gaar zijn. Voeg eventueel tussendoor wat water toe.
Om de soep wat dikker te maken maak je een papje van de bloem, citroensap en wat kookvocht, giet dit aan het einde van de kooktijd bij de soep.
Maak nu de soep naar behoefte verder op smaak met peper/zout.
Een supersimpele soep met slechts een paar ingrediënten.
Bij gedroogde peulvruchten varieert de kooktijd nog wel eens. Als peulvruchten wat ouder zijn, zijn ze nog prima te eten, maar hebben wel een iets langere kooktijd. Daar is het belangrijk dat je regelmatig blijft proeven.