Kip met kerriesaus

Kip met kerriesaus

Kip met kerriesaus is een echte klassieker uit de jaren 70. Ik herinner me dat er naast kip/kerrie ook gekookte eieren en ananas in zat. Op de een of andere manier was dit een combi die mij nooit aantrok (terwijl ik alle onderdelen individueel erg lekker vind). Maar goed,…. Afgelopen week was ik in de turkse winkel om weer wat kruiden te kopen en zag dat ze wel erg veel soorten kerriepoeder hebben.

Wist je dat kerriepoeder een specerij is dat bestaat uit een mix van vele soorten specerijen? Vaak gebruik ik masala (een surinaamse kerriepoeder) maar deze keer heb ik kerriepoeder gebruikt waar ook kurkuma in zit, deze soort is een milde kerriepoeder en in de meeste winkels met potjes specerijen is dit ook de gangbare kerriepoeder. Maar uiteraard is het aan jou welke je wilt gebruiken, heb je een andere soort kerriepoeder in huis, laat je er dan niet van weerhouden om onderstaand gerecht te maken.

 

Voor: 4-5 Personen

Bereidingstijd: ong. 30 minuten

 

Ingrediënten

  • 500 gr kippedijen
  • 500 gr (diepvries) sperziebonen
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 paprika’s (neem de kleur/kleuren die jij t lekkerste vindt)
  • 500 ml kippebouillon
  • 4 eetlepels bloem
  • 6 theelepels kerriepoeder
  • Paar chilivlokken
  • Evt wat zout als dit nog niet in de kerriepoedermix zit

 

Bereiding

Snij de uien, knoflookteentjes en paprika’s in kleine blokjes.

 

Kook 500 ml. water (in de waterkoker gaat dit het snelst) , doe dit in een beker of bakje en laat hierin 1 bouillonblokje oplossen. Laat dit rustig staan totdat je t nodig hebt.

 

Als het seizoen is kies dan voor lekkere verse hollandse sperzieboontjes, even puntjes af snijden en dan koken in een laagje water. Zo niet: doe de diepvries sperzieboontjes in een bak (of op een diep bord) en laat deze garen in de magnetron. (beetje afhankelijk van de magnetron hoe lang dit duurt). Ben je niet zeker, of heb je geen magnetron of wil je deze niet gebruiken…. Neem dan een pan en kook de sperzieboontjes.

 

Snij de kippedijen in blokjes of reepjes en schep dit door de kerriepoeder en chilivlokken. Voeg eventueel nog wat zout toe.

Verwarm wat olijfolie in een wok (of hapjespan) en bak de kipstukjes.

Als de kipstukjes bruin zijn (maar nog niet gaar), haal ze dan uit de pan. Er blijft wat olie/vet over van het bakken van de kip en bak op middelhoog vuur hierin de uien/paprika/knoflook.

Voeg na een paar minuten de 4 eetlepels bloem toe, roer goed en laat het een paar minuten meebakken.

(bloem moet nl. ook even gaar worden anders krijgt je gerecht een wat vreemde bloemachtige-niet lekkere-smaak). De inhoud van de pan ziet er dan wat raar uit, een vreemde brij, laat je hierdoor niet ontmoedigen… dit komt weer goed !!! De al voorgebakken kipstukjes mogen weer terug in de pan.

Voeg ong. 1/3 van de bouillon toe en roer dit goed door, door de bloem ontstaat er een saus. Goed roeren zodat alles mengt. Voeg vervolgens de rest van de bouillon toe. De sperzieboontjes zijn inmiddels ook gaar dus mogen bij de kip met kerriesaus.

 

Wil je toch een klassieke kip met kerriesaus, voeg dan nog wat kookroom en ananasstukjes toe. Maar proef eerst, want het kan zo maar zijn dat je t heerlijk vindt zonder room en ananas.

 

Lekker met wat gekookte rijst of met courgetti slierten.

 

Eet smakelijk.

 

image_pdfimage_print