Pasen is in Griekenland is het belangrijkste feest van het jaar. Omdat in Griekenland de orthodoxe telling wordt aangehouden valt het niet altijd gelijk met het Nederlands Pasen.
Vasten
De voorbereiding naar het Pasen toe 40 dagen voorafgaande, dan start men met het vasten (de sarakosti periode).
Vasten is in traditie het niet eten van vlees, vis, zuivel en gevogelte. Wel eet men inktvis en schelpdieren. Tegenwoordig wordt er ook op een andere manier gevast, nl. jezelf volledig ontzien van dingen die je lekker vindt maar niet echt iets toevoegen aan de voedingswaarden. Denk hierbij aan chocola, alcohol, gebak etc. Zelf ben ik voor mijn trouwen ook Grieks orthodox gedoopt en is mijn man vanuit huis ook Grieks orthodox. Vasten volgens de traditionele weg doen we zelf niet maar onszelf een periode ontzien van bijvoorbeeld alcohol en gebak doen we wel (en niet alleen tijdens de vastenperiode rondom Pasen).
Voorbereidingen
De voorbereidingen voor het paasfeest start altijd 1 week van tevoren, de huizen worden nog eens extra schoongemaakt (velen schilderen hun huis aan de buitenkant nog een keer mooi wit). In de dorpen versiert men de straten en iedereen is druk bezig met de voorbereidingen voor de paasmaaltijd.
Net zoals in Nederland wordt er een Grieks paasbrood gebakken. Niet vergelijkbaar met het Nederlandse paasbrood (dat hetzelfde is als een kerstbrood) maar dit griekse paasbrood is een zacht wat zoetig brood, enigszins vergelijkbaar met de bekendere Franse brioche. Uiteraard maken we paaskoekjes en verven we heel veel eieren meestal knalrood (en tegenwoordig net zoals in Nederland ook in andere kleuren al dan niet voorzien van plakplaatjes).
Herdenking
Op Goede Vrijdag gaat iedereen ’s avonds naar de kerk. Dit is ten slotte van oorsprong een dag van rouw. De herdenking van de dood van Christus. Na de kerkdienst loopt men een processie door het dorp of de stad.
Zaterdag overdag gaat men verder met de voorbereidingen, de vrouwen bereiden alle gerechten voor en de mannen/jongens zorgen voor het paasvuur. Want op zaterdagnacht na de Paasmis mag er weer gegeten worden.
Zaterdagavond gaat iedereen naar de kerk, hele dorpen lopen uit en verzamelen op het plein voor de kerk. Even voor middernacht gaan overal alle lichten uit en komt de priester (Papas) met een kaars naar buiten. Dit is het heilige licht.. Direct aansluitend luiden alle kerkklokken, wordt er een groot paasvuur ontstoken en barst overal het vuurwerk los, maak je dit voor de 1e keer mee, dan denk je dat het 31 december is….
De priester geeft het vlammetje door aan alle mensen die bij de kerk staan. Ieder gezin heeft ook een kaars bij zich. Deze kaars wordt brandend meegenomen naar huis en boven de voordeur maakt men een zwart kruisje. Dit staat voor een goed jaar.
Men geeft elkaar een hand (of kus) en zegt “kali anasthasi”. Wat zoiets betekent als “goede opstanding/beste wensen voor het nieuwe jaar”.
Alle gezinnen zijn weer thuis en dan komt er eten op tafel, het meest bekende is de majiritsa soep, een soort van gevulde groentesoep aangevuld met orgaanvlees van het lam.
Feest
Zondag is het 1e paasdag, feest! Eindelijk mag er weer volop gegeten worden, ’s ochtends beginnen de mannen al vroeg met het aanmaken van een immense BBQ, er moet ten slotte een heel lam aan het spit op geroosterd worden. Dit duurt meestal wel een paar uur, ondertussen worden de salades en andere gerechten gemaakt en worden de tafels buiten bij elkaar gesleept en overladen met allerlei lekkere gerechten. De hele middag en avond eet en danst en zingt men met elkaar.