Pastitio is een traditioneel griekse pasta ovenschotel, enigszins vergelijkbaar met een lasagne maar toch even iets anders door de kruiden in de vleessaus en de vorm van de pasta.
Traditioneel gebruiken we hiervoor superdikke spagetti. Deze hebben een dikte van penne maar helaas is deze niet tot nauwelijks te koop in Nederland. Daarom is het prima om penne te gebruiken als je de pastitio “spagetti” niet kan vinden.
Het gerecht bestaat uit 3 onderdelen:
- Vleessaus
- Pasta
- Bechamelsaus
Voor: 8 personen
Bereidingstijd: 45 minuten
Ingrediënten vleessaus
- 1 kilo rundergehakt
- 2 (rode) uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 blik tomatenstukjes
- 1 klein blikje tomatenpuree (70g)
- 100 ml rode wijn
- 1 laurierblad
- 2 kruidnagels
- 1 kaneelstokje
- 2 theelepels suiker
- Scheutje olijfolie
- Zout en peper naar behoefte
Ingrediënten bechamelsaus
- 100 gram bloem
- 100 gram boter
- 1 liter halfvolle melk
- Snufje nootmuskaat
Overige ingrediënten
- 500 gram –volkoren- pasta (of penne)
- 100 gram geraspte oude kaas (of bijvoorbeeld parmezaanse kaas)
Bereiding
Snipper de ui en knoflook fijn.
Zet een pan (bijvoorbeeld een hapjespan) op het vuur en laat hierin een scheutje olijfolie warm worden.
Voeg de ui, knoflook en gehakt toe. Bak het gehakt en de andere ingrediënten rul op middelhoog vuur goed aan.
Dan kan de tomatenpuree erbij.
Vervolgens de rode wijn, blijf roeren en als deze zo goed als verdampt is, voeg dan de gepelde tomaten, suiker, kruidnagels, laurierblad en kaneelstokje toe (tip: doe de kruiden in een theezakje, bindt deze dicht en haal alles als de vleessaus klaar is, in 1x eruit).
Laat dit nu voor ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen zonder deksel zodat het vocht kan verdampen.
(als het vocht na 20 minuten nog niet is verdampt, dan langer laten pruttelen).
Laat ondertussen een grote pan met licht gezouten water aan de kook komen.
Als het water kookt, voeg de pasta toe. Laat deze gemiddeld 2 minuten minder koken dan op de verpakking staat vermeld. Omdat de pasta straks de oven in gaat, gaart deze nog verder door.
Spoel de pasta koud af in een vergiet zodat deze niet verder gaart.
Bereiding bechamelsaus
Zie deze link
Voeg eventueel een snufje nootmuskaatpoeder toe als je dit lekker vindt.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Samenstellen ovenschaal
Vet een rechthoekige ovenschaal goed in (ongeveer 25×35 cm) met wat olie of boter.
Dan kan alle pasta in de schaal, heb je dikke spagetti, leg ze dan mooi naast elkaar in de schaal.
Druk de pasta goed aan.
Vervolgens kan de vleessaus er op en je sluit af met de bechamelsaus.
Maak alles af met wat geraspte kaas en de pastitio kan in de oven voor ongeveer 20 minuten en totdat de bovenkant goudbruin is gekleurd (zet eventueel de laatste 5 minuten de oven hoger om een mooi kleurtje te krijgen).
Om mooie stukken te snijden van de pastitio laat ik de schaal zo’n 10 minuten buiten de oven rusten.
Geniet van deze heerlijke griekse pasta-ovenschotel met een frisse groene salade.
En heb je nog wat over… perfect om in te vriezen voor een dag als je niet veel tijd hebt!