Quiche chorizo prei en tomaat. Geïnspireerd op het recept van Sandra van Culi-Sandra. Sandra heeft op haar website de subtitel staan “bourgondisch by nature”. En daar kan ik mezelf ook helemaal in vinden. Daarnaast hebben Sandra en ik nog een overeenkomst, nl. we houden niet van restjes weggooien. Ook ik maak regelmatig gerechten met “wat heb ik nog in de koelkast”. En eerlijk gezegd, vaak zijn dit de lekkerste gerechten.
Deze keer heb ik mijn foodblogswap ook gebaseerd op “wat heb ik nog in de koelkast”. Een van de producten was het filodeeg. Sandra gebruikt voor haar recept (blader)deeg maar zoals gezegd… ik koos er voor om de koelkast wat leger te maken. Het resultaat is een knapperige maaltijd quiche.
Bereiding: 15 minuten + ongeveer 30 minuten oventijd
Voor 2 personen (als volledige maaltijd)
Ingrediënten
- 100 gram chorizo
- 2 prei
- 50 gram zongedroogde tomaatjes (droge tomaatjes – niet die in de olie zitten)
- 1 theelepel tijm
- 2 eieren
- 75 gram crème fraiche
- 1 eetlepel olijfolie
- 6 plakken filodeeg
1 taart of quichevorm van ongeveer 30 cm doorsnee – maar als je een kleinere hebt, geen probleem, dan wordt de quiche hoger – wellicht heb je dan iets meer oventijd nodig.
Bereiding quiche chorizo prei en tomaat
- Verwarm de oven voor op 195 graden.
- Snij de chorizo in kleine blokjes, de prei in dunne ringen en de zongedroogde tomaatjes ook in kleine blokjes.
- Verwarm een koekenpan (zonder boter/olie) en bak eerst de chorizo op middelhoog vuur.
- Er komt genoeg olie vrij dus voeg na een paar minuten de preiringen, tomaatjes en tijm toe.
- Laat dit alles rustig voor ongeveer 5 minuten meebakken.
- Klop de eieren met de crème fraiche luchtig.
- Vet de quichevorm in met wat olijfolie.
- Als het chorizo prei tomaatmengsel klaar is, dan maak je het pak filodeeg open (niet eerder want anders droogt dit uit).
- Bekleed nu de bodem en de zijkanten met het filodeeg. Het mag gerust een beetje over de rand hangen, dan klap je dit straks weer naar binnen.
- Verdeel het chorizo prei tomaatmengsel over de filodeeg en giet hierop het eimengsel.
- Klap de filodeeg randen naar binnen.
- Schuif de quichevorm in de oven voor ongeveer 30 minuten.
Een lekkere (restjes) maaltijd voor na een winterse koude wandeling of als lunch op een mooie zaterdagmiddag.