Stoofschotel pompoen en witte bonen

Stoofschotel pompoen  en witte bonen

Stoofschotel pompoen en witte bonen. Witte bonen zijn 1 van de vele soorten peulvruchten welke een positieve bijdrage leveren aan je gezondheid. Denk hierbij aan het verlagen van je LDL-cholesterol, rijk aan eiwitten, vit. B en mineralen zoals ijzer en calcium en daarnaast bevatten ze veel vezels. Kortom een goede eiwitrijke bron van vezels en voedingsstoffen. Zorg er dan ook voor dat er in ieder geval 1x per week een bonensoort op je menu staat.

 

Voor 6 personen

Bereidingstijd: 30-40 minuten

 

Ingrediënten

  • 500 gram pompoenblokjes (dit is ongeveer een 1/2 hokkaido pompoen)
  • 400  gram witte bonen *
  • 300 gram winterpeen
  • 1 blik tomatenstukjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 flinke theelepel provençaalse kruiden
  • olijfolie

 

Bereiding

Verwijder de pitten en de draden aan de binnenkant van de pompoen en snij de pompoen in schijven en vervolgens in kleine blokjes van ongeveer 1 cm. Van deze pompoensoort verwijder ik nooit de schil, is niet nodig.

Schil (of was) de winterpeen en snij deze ook in kleine blokjes van ongeveer 1 cm.

Doe in een grote pan (b.v.k. met dikke bodem) een scheutje olijfolie. Voeg hierbij de winterpeenblokjes, de pompoenblokjes, de provençaalse kruiden, knoflook en de tomatenblokjes. Roer alles goed door,  vuur laag, deksel op de pan en laat het geheel ongeveer 25-30 minuten zacht smoren.

 

Check of de winterpeen en pompoen gaar zijn (zacht maar nog wel met een lekkere bite), zo ja voeg dan de witte bonen toe. Proef en breng de stoofschotel pompoen en witte bonen eventueel verder op smaak met peper en zout.

 

* witte bonen kun je uit blik gebruiken (niet met tomatensaus want daar zit suiker en andere ingredienten bij die je niet nodig hebt), maar een voordeliger en ook meer lekkere oplossing is gedroogde witte bonen een nacht te weken en de volgende dag met water en wat zout te koken.  Welke variant je kiest, deze keus is aan jou.

 

 

 

image_pdfimage_print