Yoghurtsaus i.p.v. mayonaise

Yoghurtsaus i.p.v. mayonaise

Yoghurtsaus i.p.v. mayonaise, soms heb ik trek in iets vets (bijvoorbeeld een gebakken aardappeltje of een frietje).

En dan een klodder mayonaise erbij is best wel lekker, maar wel erg vet. Deze yoghurtsaus van volle griekse yoghurt is dan een prima alternatief. Mierikswortel is over het algemeen niet zo bekend, zelf gebruik ik het regelmatig. Gewoon in de supermarkt te koop in een potje. Het is redelijk pikant, dus check altijd voor jezelf even de hoeveelheid. Een deel van het jaar is ook verse mierikswortel te koop, ook lekker, maar als je dat gebruikt, wijzig (lees minder) dan de hoeveelheid, verse mierikswortel is veel scherper van smaak.

Daarnaast gebruik ik mierikswortel regelmatig als vervanger van knoflook, nee ‘t is niet hetzelfde. Maar als ik de volgende dag moet werken/afspraken heb, is het niet altijd even handig om te “stinken” naar knoflook. Dus dan is voor mij de mierikswortel een uitkomst in een recept.

kcal per

100 gram

vet per

100 gram

eiwit per

100 gram

koolhydraten per

100 gram

mayonaise 664 71,6 1,1 3,7
volle griekse yoghurt 125 10 4,7 3,6
fritessaus 375 36 0,7 12

 

Ingrediƫnten

  • 4 flinke eetlepels griekse yoghurt
  • 1 eetlepel mierikswortel
  • 1 eetlepel citroensap
  • Zout

 

 

Bereiding

Meng alles goed door elkaar. Proef of je meer mierikswortel of eventueel meer zout nodig hebt. En zoals bij vele sauzen is het handig om dit vooraf te maken zodat de smaken goed intrekken. De saus is prima 1 week in een afgesloten pot te bewaren in de koelkast.

 

Deze yoghurtsaus is niet alleen lekker bij de friet, maar past natuurlijk ook prima bij vlees, BBQ of op een broodje shoarma of gyros.

Eet smakelijk!

 

image_pdfimage_print


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *