Aspergesoep

Aspergesoep

Aspergesoep, vers slechts een klein deel van het jaar verkrijgbaar en te maken. Asperges uit Nederland zijn tenslotte alleen in april/mei/juni te koop (data enigszins afhankelijk van het weer).

Asperges zijn rijk aan het aminozuur asparagine. Dit zorgt voor een vocht afdrijvende werkend in het lichaam. Goed voor een dieet (maar wordt door de bijproducten -zoals boter of room- bij asperges volledig te niet gedaan :))

 

Uiteraard bevatten asperges nog veel meer vitamines en mineralen zoals K, B1, A, koper en kalium.

 

Ingredienten

  • 500 gram asperges
  • 1 (tot 1,5) liter bouillon (groente of kip)
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem

 

  • Optioneel
  • 1 eierdooier
  • Nootmuskaat
  • Zout/peper

 

 

 

Bereiding

Schil de asperges rondom (en als het dikke wat houterige asperges zijn, schil ze dan 2x rondom).

Doe alle schillen onderop in de pan en leg hierop de geschilde asperges.

Laat het geheel met ongeveer 1 liter bouillon voor 30 minuten koken.

Haal na ongeveer 8-10 minuten de hele asperges eruit (prik van tevoren een om te voelen of ze gaar zijn) en zet deze opzij voor later.

 

Als de bouillon genoeg getrokken (rustig gekookt) heeft, zeef deze zodat je alleen de aspergebouillon/soep over houdt.

De schillen hebben hun werk gedaan en kunnen weggegooid worden.

 

Maak een roux van 50 gram boter en 50 gram bloem. Voeg beetje bij beetje wat aspergebouillon/soep. Er ontstaat een dikke massa. Deze een paar minuten al roerend laten pruttelen. Hiermee wordt de bloem gaar en krijg je geen bloem/meel smaak aan je soep.

 

Als alle aspergebouillon is toegevoegd snij je 2/3 van de asperges in stukken. De bovenste stukjes leg ik weer apart voor later in de soep. De rest mag erbij, wederom zacht opwarmen en maak de staafmixer een mooie romige soep.

 

Proef, kijk of er nog peper/zout/nootmuskaat bij moet en voeg als laatste de bovenste stukjes asperges erbij.

 

Serveer in grote kommen met een lekker stuk stokbrood.

Qua garnituur kun je nu helemaal los gaan. Wil je t vegetarisch houden en toch wat pit, dan zijn stukjes roquefort een goede keuze.

Wil je vlees, dan is uiteraard ham de meest bekende weg

En wil je vis, wat dacht je van zalmeitjes (of stukjes zalm).

En… wil je een superromige soep, voeg dan een eierdooier toe.

 

Eet smakelijk!

 

image_pdfimage_print


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.