Bloem of meel, wat is het verschil ?

Bloem of meel, wat is het verschil ?

Weet jij wat het verschil is tussen bloem of meel ?

En zo ja, welke soort meel (of bloem) moet je dan kiezen voor je gerecht ?

 

Eerst even de feiten

Bloem: dit wordt gemaakt van het binnenste deel van een graankorrel. Alle overige gezondere onderdelen van een graankorrel worden eruit gehaald. Dan blijft er een wit graanpoeder. Bloem is vaak ook de goedkoopste soort in de supermarkt (de patentbloem). Eigenlijk zit er ook helemaal geen smaak aan.

Volkorenmeel: dit bevat nog alle onderdelen van een graankorrel (de kern, de kiem en de zemelen). Vaak zie je ook wat bruine stukjes in het meel zitten. Dit zijn de zemelen die zo goed zijn voor je de werking van je darmen (zie ook koolhydraten in de Mediterrane leefstijl)

Meel: gewoon meel (bijvoorbeeld tarwemeel) is een combinatie van bloem en volkorenmeel. De verhouding verschilt nog wel eens maar meestal houdt men 50/50 aan. Om het zeker te weten moet je het etiket lezen.

 

Vrijwel alle granen worden verwerkt tot een bloem en een meelvariant. Denk hierbij aan tarwemeel/tarwebloem of roggemeel/roggebloem.

 

Maar wat gebruik je nu wanneer?

Dat is toch wel persoonlijk. Zelf gebruik ik zoveel mogelijk volkorenmeel. Om 2 redenen, nl. het is gezonder voor m’n lijf en m’n darmen maar ook omdat het beter vult. Als ik een volkorencracker eet zit ik sneller vol dan wanneer ik een cracker eet gemaakt van (tarwe)bloem.

Zo maak ik ook vaak de pizzabodem van volkorenmeel. De echte pizzabakkers zullen nu denken… dan krijg je geen mooie pizza…. en daar hebben ze wel enigszins gelijk in. Een mooie elastische ronde pizzabodem is niet zo eenvoudig te maken met volkorenmeel. Maar ook hier heb ik (voor mij) een aantal goede redenen om wel te werken met volkorenmeel. Want wij zijn gek op pizza maar echt gezond is het natuurlijk niet. En door volkorenmeel te gebruiken, eet ik wel pizza maar iets minder (en dat vind mijn buik en darmen dan weer heel fijn :)).

 

Bloem staat bij mij ook in het keukenkastje. Dit gebruik ik vooral als ik een roux moet maken voor een saus of voor het binden van het vocht in bijvoorbeeld een stoofschotel. Mijn ervaring is als je hiervoor meel gebruikt dat het niet zo lekker werkt, je er veel van nodig hebt en je gerecht dan een heel andere smaak krijgt.

 

image_pdfimage_print


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *