Fava

Fava

Fava wordt gemaakt van gele spliterwten. Niet heel bekend in Nederland (dit i.t.t. de groene spliterwten) maar minstens zo lekker. In Griekenland staat dit gerechtje regelmatig op tafel, als lunch of als voorgerechtje samen met een griekse salade en wat brood. Spliterwten zijn peulvruchten en bevatten veel eiwitten. Eiwitten hebben we nodig als brandstof voor ons lichaam. Probeer het eens!

 

Bereidingstijd: ongeveer 30 minuten

 

Ingrediënten

  • 250 gram gele spliterwten (deze zijn te koop bij o.a. turkse winkels)
  • 1 ui – fijngesnipperd
  • Zout
  • 2 eetlepels olijfolie

 

  • Voor de garnering: olie, citroen, 2 eetlepels gesnipperde ui

 

 

Bereiding

Spoel de spliterwten af en haal de zwarte erwten eruit halen (deze zijn vaak hard en koken niet goed gaar – of t kan een klein steentje zijn).

Snij 1 ui fijn en doe deze samen met de spliterwten en ruim water in een pan. Laat dit rustig koken. In het begin zie je dat het behoorlijk gaat schuimen, dit wordt veroorzaakt door het eiwit. Zet de deksel wat schuin op de pan zodat het niet gaat overkoken.

Kijk na 15 minuten of er nog voldoende water in zit (de spliterwten moeten net onder water staan), zo niet, dan wat toevoegen.

Check na 20 minuten of de spliterwten al zacht zijn geworden.

Let op: op het moment dat het vocht bijna verdampt/opgenomen is door de erwten, dan brand het snel aan.

Als de erwten nog niet zacht zijn en het vocht is verdwenen, doe er dan nog wat extra water bij.

 

Zodra de erwten zacht zijn, mag het vuur uit. Als er nog veel vocht in zit, dan afgieten in een vergiet, terug in de pan en voeg 2 eetlepels olijfolie toe. Maak vervolgens met de staafmixer een smeuige massa van dit gerecht.

Een heerlijk voedzaam gerechtje voor een mezes tafel of tijdens een lunch met een griekse salade en wat brood. Giet voor het serveren wat olijfolie, kneepje citroensap en de gesnipperde ui over de fava.

 

image_pdfimage_print


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *