Rewithia keftedes van Sifnos, oftewel kikkererwten balletjes van Sifnos. Net zoals in Nederland heeft ook in Griekenland ieder deel van het land of eiland zijn of haar eigen recepten. Zo ook met deze rewithia keftedes. Ze lijken ontzettend op falafel maar door toevoeging van andere kruiden alsmede de gekookte aardappeltjes toch iets anders. Het voordeel van toevoeging van de aardappels is dat het mengsel wat steviger is en eenvoudiger te rollen tot balletjes. (Sifnos is 1 van de kleinere eilanden (lengte 15 km) welke hoort bij de Cycladengroep).
Voor: 26-28 balletjes
Bereidingstijd: 20 minuten + 24 uur weektijd
Ingrediƫnten
- 200 gram gedroogde kikkererwten
- 3 gekookte aardappels (ongeveer 150 gram)
- 3 uien (ongeveer 150 gram)
- 1 eetlepel munt
- 1 eetlepel marjoraan
- 20 gram verse peterselie
- Zout/peper naar smaak
- Olie voor het frituren
- Keukenmachine
Bereiding
Laat de kikkererwten in ruim water 24 uur weken.
Giet het water af en doe de gewelde kikkererwten met de aardappels, uien en alle kruiden in de keukenmachine.
Laat deze rustig draaien totdat het een homogeen mengsel is (er mogen best nog wel wat kleine stukjes in zitten).
Draai er balletjes ter grootte van een walnoot van.
Verwarm de olie en bak de rewithia keftedes voor ongeveer 4 minuten.
Lekker met wat yoghurtsaus, tzaziki en een griekse salade.
Eet je ze niet gelijk, verpak ze dan en doe ze in de vriezer.