Kippenlevertjes met champignons, spek en ui

Kippenlevertjes met champignons, spek en ui

Kippenlevertjes met champignons, spek en ui. Toen ik deze maand gekoppeld werd aan Catharine van De keuken van de zoete inval, stuitte ik op dit kippenlevertjesrecept met paprika. Dit bracht mij direct terug naar mijn jeugd en lunchen in een Haagse cafetaria.

Lever is een orgaanvlees en de gemiddelde Nederlander is niet dol op orgaanvlees. Gek genoeg stond het vroeger wel vaak op de kaarten van diverse Haagse cafetaria’s (net zoals een broodje halfom, iets dat ik hier in het midden en oosten van het land echt niet tegenkom. Zelfs pekelvlees wordt niet verkocht in de gemiddeld supermarkt).

Terug naar de lever, want in Griekenland at ik dit veelvuldig. Daar (en in de meeste Mediterrane landen) is men gewoon orgaanvlees te eten. Gelukkig, want het is echt superlekker; al is het fotograferen een crime.

Zelf zorg ik er altijd voor dat het vlees wel goed gebakken is, niet rood / roze van binnen aangezien orgaanvlees goed verwarmd moet worden voor het doden van de bacteriën. (ja sorry, klinkt niet lekker maar better safe then sorry zeg ik dan maar).

 

Voor 4 personen

Bereidingstijd < 30 minuten

 

Ingredienten

 • 500 gram kippenlevertjes
 • 1 ui
 • 500 gram gemengde champignons/paddenstoelen
 • 1 teentje knoflook
 • Zout/peper
 • 100 gram (ontbijt)spek
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 2 eetlepels vloeibare bakboter
 • 1/2 eetlepel gedroogde tijm

 

Bereiding kippenlevertjes met champignons, spek en ui

 1. Snij de kippenlevertjes in kleine stukjes, voeg hier een flinke draai zout en peper uit de molen aan toe.
 2. Verwarm de vloeibare bakboter in een grote hapjespan en bak de kippenlevertjes op halfhoog vuur gaar.
 3.  (dit duurt ongeveer 7-10 minuten).
 4. Doe halverwege de spekjes erbij en roer regelmatig om.
 5. Snij ondertussen de champignons/paddenstoelen in plakjes en de ui in blokjes.
 6. Zodra de levertjes gaar zijn, haal je ze uit de pan en zet je ze apart.
 7. Voeg nu wat olijfolie toe in de pan en bak de champignons/paddenstoelen, ui en fijngesneden knoflook voor ongeveer 10 minuten.
 8. Strooi wat gedroogde tijm over het champignon mengsel.
 9. Doe de laatste 2 minuten de levertjes weer bij de champignons en laat alles goed warm worden.

 

Geniet van deze eenvoudige ietwat jaren 70 gerecht met een beetje rijst of een stukje geroosterd brood en eventueel een groene salade.

 

image_pdfimage_print


10 thoughts on “Kippenlevertjes met champignons, spek en ui”

 • Hoi Claudia,
  Bij ons een bekend en geliefd gerecht, ik doe geen ontbijtspek maar spekreepjes.
  De champignons doe ik altijd alleen in de pan om ze met wat zout en peper, knoflook en wat citroensap eerst op smaak te brengen.
  Spekreepjes en ui doe ik wel direct bij elkaar.
  Eten het een keer in de twee maanden heerlijk

 • hoi Ger, het blijft bij ons inderdaad ook een gerecht dat regelmatig op het menu staat. Doet me altijd denken aan de jaren 70-80 tijdens het uit eten gaan bij de grote Toekan. gr. Claudia

 • Ik heb je recept voor mijn vriendin gemaakt. Zij houd van lever. Het was heerlijk volgens haar.

  Bedankt voor je recept.

 • Heerlijk die levertjes. Ik doe t met ui, champignons en katenspek. Zalig.

 • Had een paar kippenlevertjes , stukjes kippendijenvlees, over gehouden van een pannetje kippensoep wat ik gisteren gemaakt had, wilde dit niet invriezen, dus kwam op dit recept terecht. Had ook nog een handje champignons dus restjes opmaken. Net gemaakt , nog wat bloem in het vocht gegaard en een beetje kippenbouillon erbij en een sausje gemaakt, en bedacht om het restje rode kool uit de vriezer apart erbij te doen en aardappelpuree maken, lijkt me voor vanavond een heerlijke maaltijd van al deze restjes. Ruikt i.i.g. al ontzettend lekker.

 • Dit is een echte klassieker. Doet mij aan mijn Mams denken. Mijn dochter en ik zijn er dol op.. Morgen weer eten 😋

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *