Koolhydraatarme moussaka

Koolhydraatarme moussaka

Koolhydraatarme moussaka, dus in een nog slanker jasje dan mijn traditionele moussaka.

Traditioneel hoort er natuurlijk aardappel in, maar om het koolhydraatarm te houden heb ik dit vervangen door nog meer groenten te gebruiken en in dit geval dus knolselderij. Deze keer alleen courgettes, maar een mix van courgettes en aubergines is ook prima.

Qua topping gekozen voor cottagecheese met geraspte kaas en geen bechamelsaus op basis van bloem, dus ook weer koolhydraatarm.

 

Voor 4 personen

Bereidingstijd:  30 minuten + 20 minuten oventijd

 

Ingrediënten

  • 2 a 3 courgettes = ongeveer 900 gram
  • 250 gram rundergehakt
  • 1 kleine knolselderij ( = ongeveer 450 gram schoongemaakt)
  • 2 eetlepels oregano
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1,5 theelepel zout
  • 1/2 theelepel peper
  • 1 eetlepels olijfolie
  • 200 gram cottagecheese (is 1 bakje)
  • 4 eetlepels geraspte kaas

 

Bereiding koolhydraatarme moussaka

  1. Snij de knolselderij in plakken van ongeveer een 1 cm en snij de plakken vervolgens in repen en stukken (alsof het aardappelschijfjes zijn).
  2. Kook de knolselderij schijfjes in ruim kokend water met een 1/2 theelepel zout gaar (dit duurt ongeveer 15 minuten).
  3. Laat ze vervolgens goed uitlekken.
  4. Verwarm de oven op 200 graden en leg een stuk bakpapier op een bakblik.
  5. Snij de courgettes in schijven van ongeveer 3-4 mmm dikte en verdeel deze over het bakblik.
  6. Smeer ze (met een kwastje) in met een eetlepel olijfolie en een 1/2 theelepel zout.
  7. Schuif het bakblik voor 20-25 minuten in de oven zodat de courgetteschijfjes mooi gaar worden.
  8. Bak het gehakt rul aan in een grote hapjespan (hoeft geen boter/olie bij).
  9. Vervolgens kunnen de in blokjes gesneden ui en knoflook bij.
  10. Zodra deze gaar zijn, kunnen de tomatenblokjes, oregano 1/2 theelepel zout en 1/2 theelepel peper er bij.
  11. Om het meeste vocht uit de saus te halen, laat je de saus voor ongeveer 25-30 minuten op laag vuur zonder deksel pruttelen.
  12. Nu kan de ovenschaal opgebouwd worden voor deze koolhydraatarme moussaka:
  13. Je begint met de knolselderijschijfjes, dan de courgetteschijfjes en vervolgens de gehaktsaus.
  14. Als laatste strijk je de schaal af met de cottagecheese en de geraspte kaas.
  15. Laat deze koolhydraatarme moussaka voor 20 minuten goudbruin worden in de oven.

 

Serveer er eventueel deze lekkere simpele tomaten-komkommersalade naast en je hebt je portie groenten van de dag weer binnen.

Voedingswaarde per eenpersoons portie

Energie

(kcal)

Vet

(g)

Verzadigd vet

(g)

Eiwit

(g)

Koolhydraten

(g)

Vezels

(g)

Zout

(g)

359

18

8

26,5

17

9

1,8

image_pdfimage_print


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *