Linzen paprika taart

Linzen paprika taart

Linzen waren jaren in Nederland een ondergeschoven kindje in de keuken. Thuis hadden we ze zelfs nog nooit gegeten. Totdat ik in Griekenland kwam, daar heb ik geleerd linzensoep te eten en vervolgens ook andere gerechten. Gelukkig zijn de linzen in Nederland ook weer onder de aandacht gekomen en weten we inmiddels dat het hartstikke goed voor je is om in ieder geval 1x per week een goede portie peulvruchten op het menu te zetten. Voor de variatie heb ik er deze keer een taart van gemaakt.

 

Voor 6-8 porties

Bereidingstijd: ong. 45-60 minuten

 

Ingrediƫnten taartdeeg

  • 200 gram tarwebloem
  • 100 gram koude roomboter
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 4-5 eetlepels koud water

 

Bereiding taartdeeg

Meng de bloem, zout en bakpoeder. Rasp (of snij in hele kleine stukjes) de koude boter.

Doe de boter bij de bloem en meng dit met je vingers tot dat er een kruimeldeeg ontstaat.

Voeg eerst 2 eetlepels water toe, ga verder met mengen totdat het 1 bal deeg is (het kan zijn dat je een extra eetlepel water moet toevoegen, dit is nl. een beetje afhankelijk van het soort bloem).

Doe dit alles zo snel mogelijk zodat de boter niet te warm wordt door je handen.
verpak het deeg in een stuk huishoudfolie en leg dit in de koeling. Laat dit minstens 30 minuten liggen.

 

Ingredienten vulling

  • 150 gram gedroogde linzen
  • 3 rode paprika’s
  • 1/2 portie gekarameliseerde uien *
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel (gerookte) paprikapoeder
  • Peper en een klein beetje zout.
  • 30 gram feta

* vind je dit teveel werk, snipper dan 2 uien fijn en bak deze mee met de paprika’s

Bereiding vulling

Kook de linzen in ruim water met wat zout al dente.

Snij de 3 rode paprika’s in kleine blokjes en bak deze in een beetje olie zacht.

Voeg hierbij de tijm, paprikapoeder, peper en een beetje zout.

Als de linzen gaar zijn, giet ze af en voeg dit bij de paprika’s.

Het vuur mag uit en je voegt de gekarameliseerde uien toe.

Nu is je vulling klaar

 

Verder met de bodem

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Vet een lage taartblik in met wat olie of boter.

Rol het deeg uit tot een grote lap (groot genoeg voor je taartblik met een beetje overhanging)

Rol het deeg over je deegroller en leg deze dan op je taartblik.

Vul de bodem met het linzen/paprikamengsel en verkruimel de stukjes feta bovenop de taart.

 

Doe de taart voor 15 minuten op 200 graden in de oven (op 1/3 van de oven)

Zet na 15 minuten de temperatuur terug naar 180 graden en laat de taart nog 20-30 minuten in de oven staan.

 

Dien warm op in lekkere grote punten. Combineert zalig als vegetarisch gerecht met een simpele groene salade.

image_pdfimage_print


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *