Luikse gehaktballen. Geïnspireerd door collegae foodbloggers die in Luik waren en de meest heerlijke foto’s voorbij kwamen, liep het water me in de mond bij het zien van foto’s van de Luikse ballen.
Gezocht naar de recepten en daar m’n eigen draai aan gegeven.
Het lekkere is dat de saus verrassend zoet, hartig en met een zurige ondertoon smaakt en de ballen zijn door het garen in de saus super sappig.
Voor ong. 12 gehaktballen (4-5 personen)
Bereidingstijd: ong 30-40 minuten
Ingrediënten vlees
- 500 gram half om half gehakt
- 1 ui
- 1 ei
- 2 theelepels dyon mosterd (of meer als t niet zulke scherpe mosterd is)
- 3 eetlepels verse peterselie
- Zout/peper
- Paneermeel naar behoefte
Ingrediënten saus
- 2 uien
- 300 ml runder (of groenten) bouillon
- 1 theelepel tijm
- 2 kruidnagels
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 2 eetlepels rode wijn azijn (of een restje rode wijn)
- 2 eetlepels bloem
- 2 eetlepels appelstroop
- Zout/peper
Bereiding gehaktballen
Snipper de ui fijn en meng alle ingrediënten met het gehakt.
Voeg eventueel paneermeel toe als het te vochtig is.
Draai hier zo’n 12 gehaktballen van.
Verhit wat olie in een hapjes(of braad) pan.
Bak de gehaktballen rondom kort bruin, haal ze uit de pan en zet ze apart.
Bereiding saus
Snipper ondertussen de 2 uien fijn.
Verhit weer wat olie in de pan en bak de uien op laag vuur lichtbruin.
Voeg de tijm, azijn en tomatenpuree toe. Nogmaals goed roeren. Daarna de bloem erbij (het geheel krijgt dan een wat rare kleur en wordt 1 brij, schrik niet, dit komt door de binding door de bloem en dit heb je later nodig voor de saus). Voeg tenslotte de appelstroop en bouillon toe, even doorroeren en leg de gehaktballen in deze saus.
Doe de deksel op de pan en laat de luikse gehaktballen op een laag vuur langzaam 25-30 minuten garen.
Combineer deze gehaktballen met bijvoorbeeld rijst en gewokte prei.
Wil je de saus iets meer spicy voeg dan een theelepel sambal toe.