Mezzes een tafel vol heerlijke Griekse hapjes

Mezzes een tafel vol heerlijke Griekse hapjes

Mezzes een tafel voor heerlijke Griekse hapjes .  Zo worden de hapjes in Griekenland genoemd.  In Nederland is dit bekender onder de naam tapas.

Al mijn jaren op Kreta was de ouzerie mijn favoriete plek voor een gezellig etentje. Een ouzerie is een eenvoudig restaurantje waar je aan een (soms) krakkemikkige tafel en stoeltjes de heerlijkste Griekse kleine hapjes verorbert. Traditioneel worden deze hapjes geserveerd met een glaasje ouzo (vandaar  ouzerie :))

Thuis houden wij ook regelmatig een mezzes avond. Soms gezellig met z’n 2-tjes maar ook regelmatig met vrienden en familie die deze manier van eten meer dan waarderen.

De verscheidenheid aan hapjes maakt dat iedereen zijn of haar voorkeur kan eten. Het eten serveer je op kleinere schaaltjes of bordjes en iedereen prikt met z’n vork iets van het bord.

Lekker genieten met een stuk (zuurdesem) brood,  wat olijven, feta, water en in de zomermaanden komt er bij ons retsina op tafel om het geheel compleet te maken.

 

tekst gaat door onder de foto's

Een paar van mijn favoriete mezzes gerechten zijn:

  1. Natuurlijk kan de Griekse salade, die niet alleen op een mezes tafel voorkomt, niet ontbreken.
  2. Wat wel altijd bij ons op de mezze tafel staat is de fava, gele spliterwtenpuree. Super eenvoudig te maken en vol met plantaardige eiwitten.
  3. Nog zo’n klassieker op onze mezze tafel, de keftedakia. Kleine gehaktballetjes met Mediterrane smaken.
  4. Tzatziki, een fijn gerechtje dat eigenlijk overal bij past, ook voor de lunch alleen met een Griekse salade super lekker in de zomermaanden.
  5. En als laatste de dakos, minder bekend in Nederland maar dat komt deels omdat we het typische dakosbrood niet verkopen. Je kan dit natuurlijk bestellen bij een Griekse webshop of kies voor een dubbelgebakken hard beschuit.

 

image_pdfimage_print


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *