Pizza(deeg)

Pizza(deeg)

Pizza(deeg). Er gaat niets boven een heerlijke pizza met zelfgemaakt pizzadeeg en pizzasaus.

De rest van het beleg op een pizza hou ik altijd heel simpel, soms nog 2 tot 3 verschillende ingredienten erbij zoals kaas, mozzarella, champignons of salami. Dat is bij ons altijd wel zo’n beetje standaard. Meer heeft een goede pizza niet nodig.

 

Voor 4 middelgrote pizza’s

Bereidingstijd: ong. 3 uur incl. rijs-tijd

 

Ingrediënten

  • 500 gr bloem (b.v.k. tipo 00 of een andere hele fijne soort, patentbloem kan ook maar heeft een minder fijne structuur waardoor je pizzadeeg minder fluwelig wordt).
  • 250 ml handwarm water
  • 10 gr gist
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1,5 theelepel zout
  • 1 theelepel suiker

 

Je kan het met de hand kneden, zelf gebruik ik altijd een keukenmachine waar een mengkom met deeghaak bij zit.

 

Bereiding

Deeg in de kom, gist, zout  en suiker erdoorheen roeren,

Keukenmachine aanzetten en langzaam het water erbij doen (ik begin altijd met iets minder dan 250 ml. De hoeveelheid water die je nodig hebt hangt af van verschillende factoren, zoals de kwaliteit/soort van het deeg maar ook de temperatuur van de omgeving).

Olijfolie erbij en dan de keukenmachine rustig laten draaien, meestal laat ik ‘m zo’n 5-10 minuten draaien.

Tussendoor kijken of het deeg niet te droog is, zo ja, dan wat water erbij.

Na max. 10 minuten is het deeg klaar, het moet een lekker zacht deeg zijn, dat helemaal los komt van de kom (dus ziet eruit als 1 grote bal).

 

Een stuk plastic over de kom en daar overheen nog een keukendoek.

Kom wegzetten op een rustige warme plek (ik zet t meestal op de vensterbank bij de verwarming, niet direct voor een hete verwarming zetten.

Ongeveer 2-2,5 uur laten rijzen en je ziet de hoeveelheid verdubbelen.

pizzadeeg
pizzadeeg

 

 

 

 

 

 

Op de werkbank wat bloem strooien, hierop de deegbal leggen en in 4 stukken snijden. Natuurlijk hoef je niet alles in 1x op te maken, als je maar 2 pizza’s wilt maken, doe dan 2 stukken in de vriezer.

pizzadeegpizzadeeg 2

De deegstukken uitrollen met een deegroller, lekker dun, strooi af en toe wat bloem eronder zodat het deeg niet plakt aan je werkbank.

Dan op de bakplaat (met bakpapier) en je pizzabodem is klaar om te bedekken/versieren.

pizzasauspizza

Start met een schep (zelfgemaakte) pizzasaus.

Hier bovenop wat geraspte kaas en dan nog een paar andere ingrediënten.

Doe niet teveel ingrediënten, juist de eenvoud maakt ’t zo lekker!

image_pdfimage_print


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *