Plattelandspakketjes, nostalgie uit Kreta. tijdens mijn 1e zomerseizoen op Kreta in 1988 heb ik het Griekse eten ontdekt. Zo ook in Aghios Nicolaos waar ik toen woonde. Midden in het centrum zat een onooglijke taverne waar ‘t iedere middag en avond stampend vol zat. Daar kon je kijken in de keuken, aanwijzen wat je wilde eten. Zo heb ik de plattelandspakketjes met lamsvlees leren kennen. Dit gerechtje is altijd in m’n gedachten gebleven (geen idee waarom) en een paar weken geleden besloot ik het te maken, maar wat zat er ook al weer precies in… na meer dan 20 jaar was ik dat wel enigszins vergeten. Daarom hier mijn eigen draai van een Kretens plattelandspakketje.
Voor: 2 personen
Bereidingstijd: ong. 45 minuten
Ingrediënten
- 250 gr. schouderkarbonade (of een ander stukje niet te mager vlees)
- 200 gr. krieltjes (ik kies zelf altijd voor minikrieltjes – of anders je krieltjes iets kleiner snijden)
- 400 gr. mix van doperwten en peentjes (kan prima uit de diepvries)
- 40 gram feta
- 1 theelepel zout
- 1/2 theelepel peper
- 1 eetlepel oregano
- 1 eetlepel rozemarijn
- 4 vellen filodeeg
- 2 eetlepels olijfolie
Bereiding plattelandspakketjes
- Snij het vlees in kleine blokjes, bestrooi ze met wat peper en zout en braad ze heel kort aan in 1 eetlepel olijfolie (het hoeft nog niet gaar te zijn want het gaart ook in de oven). Haal het vlees uit de pan en zet dit even apart.
- In de achtergebleven olie bak je nu kort de krieltjes en de groenten op laag vuur halfgaar.
- Verwarm ondertussen de oven op 220 graden.
- Meng de krieltjes, vlees, groenten samen met klein gebrokkelde feta en de kruiden in een kom.
Plattelandspakketjes maken
Het werken met filodeeg zorgt voor wat voorbereiding en behendigheid. Filodeeg heeft nl. de eigenschap om snel uit te drogen.
Dus:
- Bakblik met daarop het bakpapier klaarzetten.
- Theedoek natmaken.
- Filodeeg uit de verpakking halen en uitvouwen.
- Hier overheen de natte theedoek leggen.
- Dan neem je 2 vellen filodeeg, deze leg je op elkaar.
- Aan de linkerkant (laat ongeveer 5 cm ruimte) verdeel je de helft van het vlees/groentemengsel.
- Zorg dat ook aan de bovenkant en onderkant ongeveer 5 cm ruimte vrij blijft.
- Sla nu de boven- en onderkant naar binnen.
- Dan pak je de linkerkant op, deze sla je over het mengsel en zo rol je dit helemaal op.
- Leg het pakketje met de naad aan de onderkant op de bakplaat.
- Maak nu het 2e pakketje op dezelfde wijze.
- Smeer tenslotte de pakketjes aan de bovenkant met het kwastje in met wat olijfolie en doe de bakplaat voor ongeveer 25 minuten in de oven totdat de plattelandspakketjes goudbruin zijn.
Voedingswaarde per eenpersoons portie
Energie (kcal) |
Vet (g) |
Verzadigd vet (g) |
Eiwit (g) |
Koolhydraten (g) |
Vezels (g) |
Zout (g) |
690 |
30 |
10 |
38 |
61 |
10 |
2,4 |