Sausjes, kan het ook gezonder?

Sausjes, kan het ook gezonder?

Sausjes, wij zijn er dol op en het geeft vaak een extra sjeu aan het gerecht. Maar elke dag een sausje bij het eten, dat ga je voelen op je dijen. Daarom maak ik vaak zelf onze sausjes in een lichtere variant. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat wij dagelijks sausjes eten, maar door het zelf te maken zorg ik wel voor onze BALANS in ons eten. En kunnen we zo af en toe genieten van een lekker sausje bij het eten.

 

Vervangen

Vaak is het supersimpel om een lekker sausje te vervangen door een minstens net zo lekker maar lichter sausje.

Neem bijvoorbeeld aioli.

Voedingswaarde per 100 gram gekocht in de winkel

Energie

(kcal)

Vet

(g)

Verzadigd vet

(g)

Eiwit

(g)

Koolhydraten

(g)

Vezels

(g)

Zout

(g)

746

82

10

1,1

1,3

0,1

1,3

Voedingswaarde per 100 gram mijn (= deze) variant

Energie

(kcal)

Vet

(g)

Verzadigd vet

(g)

Eiwit

(g)

Koolhydraten

(g)

Vezels

(g)

Zout

(g)

248

22,4

7,3

3,2

7,8

0,2

2,18

Lijkt me een aardig verschilletje…..

 

En nog zo iets simpels als mayonaise of fritessaus. Dit is prima te vervangen door een in 2 minuten klaargemaakt yoghurtsausje. 

Voedingswaarde mayonaise per 100 gram

Energie

(kcal)

Vet

(g)

Verzadigd vet

(g)

Eiwit

(g)

Koolhydraten

(g)

Vezels

(g)

Zout

(g)

630

69

15,5

0,9

3,5

0,88

Voedingswaarde fritessaus per 100 gram

Energie

(kcal)

Vet

(g)

Verzadigd vet

(g)

Eiwit

(g)

Koolhydraten

(g)

Vezels

(g)

Zout

(g)

300

26

2

0,7

15

1,7

Voedingswaarde eigengemaakte yoghurtsaus per 100 gram

Energie

(kcal)

Vet

(g)

Verzadigd vet

(g)

Eiwit

(g)

Koolhydraten

(g)

Vezels

(g)

Zout

(g)

152

11,4

6,6

5

6,4

0,4

2,15

Heb jij je keuze al gemaakt?

Wat staat er bij jou op tafel als je frites eet of bij een gezellig tapas feestje?

 

Sausjes en keuzes maken

Dit zijn slechts 2 voorbeelden, maar feitelijk kun je naar hartenlust variëren met sausjes. Ook voor warme sauzen, in restaurants wordt de saus vaak klaargemaakt met bakken roomboter, dit geeft een hele mooie glans aan de saus is ook zeker heel lekker, maar is dit nu echt nodig? Kortom, bekijk zelf eens wat je zou kunnen vervangen in een sausje om er een lichtere variant van te maken.

Heb je vragen of advies nodig?

Laat het me weten via onderstaande reactie of stuur anders een email naar info@balanssoma.nl of info@claudiaskeuken.nl

 

image_pdfimage_print


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *