Soutzoukakia (gehaktballetjes in tomatensaus)

Soutzoukakia (gehaktballetjes in tomatensaus)

Soutzoukakia zijn griekse gehaktballetjes in een rijke dikke tomatensaus.

De combinatie van komijn en kaneel maakt dat deze balletjes anders smaken dan een traditioneel gehaktballetje. Maar, wees voorzichtig, komijn is een behoorlijk overheersend specerij en zoals altijd, vind je dit erg lekker, doe dan wat meer komijn in de gehaktballetjes. Een van de mysteries van een goede volle tomatensaus is GEDULD, laat de saus rustig pruttelen, hoe langer, hoe intenser te smaak.

 

Voor 6 – 8 personen (30-34 stuks)

Bereidingstijd: 20 minuten (+ 30 minuten prutteltijd voor de saus)

 

Ingrediënten soutzoukakia

  • 800 gram rundergehakt
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel kaneel
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 eieren
  • 65 gram paneermeel
  • 50 ml rode wijn
  • 2 theelepels zout
  • 1/2 theelepel peper

 

Ingrediënten  tomatensaus

  • 2 pakken gezeefde tomaten
  • 2 grote uien
  • 100 ml rode wijn
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 eetlepel tomatenpuree
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 theelepels zout
  • 1 theelepel peper

 

 

Bereiding soutzoutkakia

Pers de knoflook uit bij het gehakt en voeg tevens alle andere ingrediënten toe.

Meng alles goed (met 2 handen gaat dit het eenvoudigst) en laat dit voor ongeveer 1 uur rusten in de koelkast.

Vorm langwerpige gehaktballetjes (of eigenlijk zijn het dus staafjes :))

Verwarm wat olijfolie of bakboter in een koekenpan en bak de soutzoukia rondom bruin.

Ze hoeven niet gaar te zijn, want nagaren gebeurt in de saus.

 

Bereiding tomatensaus

Rasp de ui (of snipper ‘m heel erg fijn) en fruit deze aan in wat olijfolie. Voeg de uitgeperste knoflook toe en laat dit een 2-3 minuten op middelhoog vuur goudbruin worden.

Vervolgens kan de wijn, gezeefde tomaten, suiker, tomatenpuree, peper en zout erbij.

Breng de saus aan de kook en laat deze vervolgens rustig sudderen op laag vuur totdat de saus wat dikker wordt (deksel half op de pan, zo verdampt het vocht maar spettert niet heel je fornuis en de keuken onder van de saus).

 

Als de saus dik genoeg is, voeg dan de gehaktballetjes toe, laat alles nog 10 minuten heel langzaam doorwarmen.

Deze vol van smaak tomatensaus/gehaktballetjes passen perfect bij wat rijst! En vergeet natuurlijk niet je groenten.

 

 

Eet smakelijk.

image_pdfimage_print


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.