Vissoep, in het verleden was ik nooit zo gecharmeerd van deze soep, op de een of andere manier trok ‘t me niet. Het feit dat ik “allergisch” ben voor graten zal hier zeker meespelen.
Maar goed, in de zomer van 2017 waren we een paar dagen in Friesland en daar hebben we kijkend over de zee een heerlijke vissoep gegeten. Gebaseerd op die ervaring heb ik besloten toch maar eens zelf een vissoep te maken. Zelf heb ik gekozen om het te maken van diepvriesvis. Praktisch, is nl. al schoongemaakt, eenvoudig voorhande in de supermarkt en dit scheelt me tijd, tijd die altijd zo kostbaar is. En dit is ‘m geworden, in huize Nikiforakis goedgekeurd!
Voor: 4-6 personen
Bereidingstijd: 30-40 minuten
Ingredienten
- 1 grote winterwortel
- 1 grote prei (of 2 kleintjes)
- 1 ui
- 2 stengels bleekselderij
- 2 teentjes knoflook
- 1 blikje tomatenpuree
- 250 gram gemengde zeevruchten (diepvries)
- 125 gram kabeljauw (diepvries)
- 2 eetlepels peterselie
- 2 visbouillon tabletten voor 1 liter water
- olijfolie
Bereiding
Snij de wortel, prei, bleekselderij, ui en knoflook in kleine blokjes. Giet een paar eetlepels olijfolie in een pan een fruit de groenten op middelhoog vuur aan. Voeg direct de tomatenpuree en de visbouillontabletten toe; roer dit goed door. Laat alles zo’n 4-5 minuten op laag vuur doorgaren, hiermee verdwijnt het zure van de tomatenpuree.
Voeg 1 liter warm water, de helft van de kabeljauw en de helft van de gemengde zeevruchten toe.
Laat alles ongeveer 20 minuten pruttelen op een laag vuur.
Maak met de staafmixer een mooie gladde soep vanĀ het geheel.
Snij de rest van de kabeljauw in klein blokjes en voeg deze samen met de resterende zeevruchten toe.
Laat dit op temperatuur komen, voeg eventueel nog wat peper /zout toe en klaar is je vissoep!
Schenk de vissoep in een kom en garneer deze met wat peterselie.
Voor een complete maaltijd, neem een paar stukjes volkoren (stok)brood.