Wecken maar ook conserveren en vacumeren is een manier om voeding langer te bewaren.
Wecken heeft een heel oubollig imago en wellicht vroeger stond je moeder of oma met zo’n grote ketel legio potten te wecken. Zo had iedereen voldoende eten voor de hele winter.
Zelf weck ik ook af en toe echter niet met zo’n grote weckketel.
Ik weck ook niet alles, want bijvoorbeeld groenten wecken vind ik echt niet lekker. Vaak worden ze erg zacht en qua kleur ziet t er ook niet heel fris uit.
Maar wanneer weck ik dan wel, meestal bij sauzen, chutney’s, jam, zoetzuur.
Kortom gerechten die ik maak maar niet heel veel gebruik.
Potjes
Het begint met het verzamelen van glazen potjes met deksel. Ik bewaar verschillende maten, bij voorkeur de wat kleinere maten zoals de mosterdpotjes en jampotjes.
Zelf geef ik de voorkeur om meerdere kleine potjes te vullen i.p.v. 1 grote pot. Want hoe je ‘t ook wend of keert, ik gebruik geen conserveringsmiddelen en is de kans dat er schimmel op komt veel groter.
Proces van wecken
Hoe doe ik dit dan?
Ik maak de saus en deze moet dan kokend heet in de pot worden gedaan.
Hiervoor maak ik de pot eerst met kokend heet water schoon en daarnaast neem ik wat alcohol (of als je dit niet hebt, dan heb je wellicht nog een fles strohrum staan, ook goed om te desinfecteren) en hiermee maak ik de binnenkant van de deksel en de buitenrand van de pot schoon zodra de saus er in zit.
Dan schroef ik de deksel er op (gebruik ovenhandschoenen want dit is kokend heet) en zet de pot op z’n kop.
Wat er dan gebeurt is dat de saus afkoelt in de pot en hiermee de deksel vacuum trekt.
Als de saus is afgekoeld (duurt meestal wel 1 dag of nacht) en je zet de pot weer rechtop, dan zie je dat de deksel iets is ingetrokken.
Voel/zie je dit, dan is het weckproces goed gelukt!
Staat de deksel wat bol, dan is het dus niet gelukt, gooi niet gelijk je saus weg. Check of deze lekker is en zet ‘t weg in de koelkast. De gemiddelde saus is zeker nog 2 weken houdbaar.
Ga je de saus gebruiken, zorg dan altijd voor een schone lepel.
Een heel verhaal maar een hele praktische oplossing om sauzen wat langer te bewaren.
Op de foto zie je v.l.n.r. cranberry portsaus, tomatenjam, tacosaus en courgettes in zoetzuur.
Hallo, ik maak graag zelf tomaten tapenade. Is er een manier om dit te werken? Je maakt de tapenade nml niet heer.
Groetjes
hallo Jonne,
Tomaten tapenade wecken heb ik nog nooit gedaan maar ik verwacht niet dat dit goed gaat. Het basisprincipe van wecken is dat iets zo heet mogelijk “steriel” wordt afgesloten. Maar als je zelf tomaten tapenade maakt en in goed gereinigde kleine potjes in de koelkast zet blijft dit vast lang goed. Belangrijk is dat je elke keer een schone lepel neemt om wat uit het potje te halen. gr. Claudia