Winterse lauwwarme salade met geroosterde groenten. De foodblogswap en deze keer gekoppeld aan Anja van Anja’s foodblog. Ik heb gekozen voor deze heerlijke winterse salade met linzen en geroosterde groenten.
Anja schrijft in haar blog ook over het verschil tussen gekookte en rauwe bietjes. Ik kan dit alleen maar onderschrijven, echter bij ons in het dorp kunnen we alleen rauwe bietjes kopen als er markt is, dus grijp ik toch regelmatig naar gekookte bietjes.
Peulvruchten
Hier wil ik nog iets aan toevoegen, nl. de linzen. Deze zijn ook te koop in blik maar ik ben een grote voorstander van gedroogde peulvruchten. Deze zijn echt vele malen lekkerder. En aangezien je toch bezig bent in de keuken en linzen een korte kooktijd hebben, dan zou ik zeker gaan voor gedroogde linzen.
Peulvruchten, ook ik gebruik zo af en toe peulvruchten uit blik, dus er staan bij mij zeker blikken in de voorraadkast. Lekker makkelijk voor een snelle maaltijd of bijvoorbeeld voor in de soep zoals deze mosterdsoep. Maar als het even kan gebruik ik gedroogde peulvruchten.
Voor 4 personen
Bereidingstijd: ongeveer 60 minuten
Ingrediënten
- 500 gram pastinaak
- 300 gram winterpeen
- 500 gram gekookte rode bietjes
- 80 gram gedroogde linzen
- 1 eetlepel olijfolie
- 1/2 theelepel zout
- 2 takjes rozemarijn
- 4 eetlepels cottagecheese
Ingrediënten dressing
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel balsamico azijn
- 1/2 eetlepel mosterd
- 1 theelepel honing
- Snufje zout
Bereiding winterse lauwwarme salade met geroosterde groenten
- Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht).
- Leg een stuk bakpapier op de bakplaat.
- Snij de bietjes in blokjes en zet deze apart.
- Snij de pastinaak en winterpeen in kleine blokjes en besprenkel deze met 1 eetlepel olijfolie en 1/2 theelepel zout en verdeel de groenten over de bakplaat.
- Laat deze groenten voor ongeveer 45 minuten roosteren in de oven. Voeg na 15 minuten de bietenblokjes toe.
- Kook de linzen in een laagje water met een takje rozemarijn. Doe dit op halfhoog vuur zodat de linzen niet kapot koken. Zodra ze gaar zijn, giet het water af en laat de linzen afkoelen.
- Meng de geroosterde groenten en linzen door elkaar in een grote schaal en maak het af met een paar eetlepels cottage cheese.
- Serveer de dressing apart.
Bereiding dressing
- Doe alle ingrediënten in een potje met deksel en schud flink!
Voedingswaarde per eenpersoons portie
Energie (kcal) |
Vet (g) |
Verzadigd vet (g) |
Eiwit (g) |
Koolhydraten (g) |
Vezels (g) |
Zout (g) |
320 |
12,6 |
2 |
9,5 |
34 |
16 |
0,5 |
Klinkt lekker! Zonder oven zal ik echter iets anders moeten bedenken voor de groenten, maar in de pan roosteren kan ook wel, denk ik. En de cottage cheese laat ik achterwege – met de dressing is het al smeuiig genoeg!
Klinkt goed Claudia, een heerlijke salade! En je hebt gelijk wat de linzen betreft 😊.