Prei met ham en kaas uit de oven is een variant op de o zo traditionele lof met ham en kaas uit de oven.
Deze laatste zul je nooit op mijn site vinden, tja sorry voor diegenen die van lof houden, maar ik lust dit echt niet.
De combinatie met ham en kaas trekt me wel, meerdere keren geprobeerd maar geen succes. Daarom nu een variant met prei. Omdat kaas behoorlijk vet is, heb ik dit gemixt met havermout. Mede hierdoor krijgt het een krokanter korstje.
Voor 4 personen
Bereidingstijd: 20 minuten + 20 minuten oventijd
Ingredienten
- 1 kilo prei
- 150 gram ham
- 2 groentebouillonblokjes
- 1 liter water
- 50 gram geraspte kaas
- 30 gram havermout
- Klein beetje boter voor het invetten
Bereiding prei met ham en kaas uit de oven
Snij de kontjes van de prei en snij de prei in de lengte in om zo het zand uit de prei te spoelen.
Snij deze vervolgens in stukken van 10 cm (laatste deel is het harde donkergroene deel, deze gebruik ik niet voor de ovenschotel maar bewaar dit voor de prei-mosterdsoep).
Omdat de prei in de lengte is doorgesneden loop je de kans dat deze tijdens het koken uit elkaar valt. Ik los dit altijd op door een cocktailprikker door de stukjes te doen (zie foto).
Verwarm het water met de bouillonblokjes. Als dit kookt mag de prei erbij. Kook de prei 8-10 minuten (beetje afhankelijk hoe dik de prei is, prik er af en toe in en je voelt of deze gaar is).
Als deze gaar is, haal alles uit de groentebouillon (ik bewaar deze voor de soep) en laat de rolletjes uitlekken in een vergiet.
Tip: het beste is om bovenstaande al de avond van tevoren te doen of in de ochtend. Hiermee lekt er zoveel mogelijk vocht uit.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet een ovenschaal in met wat boter. Haal de cocktailprikkers uit de prei en rol ze 1 voor 1 in een klein plakje ham. Leg alles naast elkaar in de ovenschaal.
Meng de kaas met de havermout (of met paneermeel) en verdeel dit over de ovenschotel.
De schotel kan nu voor ongeveer 15 minuten in de oven zodat alles een mooi goudbruin korstje krijgt.
Een heerlijke traditionele Nederlandse maaltijd met wat gekookte aardappeltjes en een stukje vlees.