Preisoep

Preisoep

Preisoep, ik heb er al een paar van op m’n site staan. Deze keer heb ik kikkererwten toegevoegd om de soep wat dikker te maken. En  omdat prei zo goed combineert met mosterd kon ik het niet laten om ook dit weer toe te voegen.

 

Voor 4 flinke borden

Bereidingstijd < 20 minuten

 

Ingrediënten

  • 3 prei
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 blikje kikkererwten (400 gram – gemiddeld 280 gram uitlek gewicht)
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels bouillonpoeder (of 2 bouillonblokjes)
  • 3 theelepels grove mosterd
  • 1,5 liter water

 

Bereiding

Snij de prei in dunne repen en was alles goed.

Hou een klein deel van de witte prei apart.

Verwarm de olijfolie in een pan en fruit de prei en de klein gesneden knoflook kort aan.

Spoel de kikkererwten af onder schoon water en voeg deze toe bij de prei.

Dan kan de bouillonpoeder en water erbij.

Laat alles aan de kook komen, deksel op de pan en laat het voor ongeveer 10 minuten rustig doorkoken.

Maak de soep glad met een staafmixer.

Voeg de mosterd en de achter gehouden dunne preiringetjes toe.

Roer goed, voeg eventueel nog wat peper of zout toe.

Nog 2-3 minuten op laag vuur koken.

 

Serveer deze preisoep met een lekker stuk stokbrood.

 

Voedingswaarde per eenpersoons portie (zonder stokbrood).

Energie

(kcal)

Vet

(g)

Verzadigd vet

(g)

Eiwit

(g)

Koolhydraten

(g)

Vezels

(g)

Zout

(g)

218

12,8

1,7

6,95

14,8

7,8

1,2

image_pdfimage_print


3 thoughts on “Preisoep”

  • Lekker recept, zoals veel van dit soort soepen. Ik hou er erg van, maar: ik krijg er altijd maagzuur van. Prei niet, preisoep wel. Pompoen niet, pompoensoep wel, enzovoort. Ik voeg alleen groentebouillon en water toe. Verandert er iets aan het zetmeel in de groenten waardoor het zoeter wordt? Enig idee waarom ik willekeurig welke groente gekookt of gewokt wel kan eten en bereid tot soep niet?

  • hoi Anuscka, jammer dat je er zo’n last van hebt. Je zoekt het in de groenten, maar je bouillon, hoe maak je die? Vele bouillonblokjes (of poeder) bevatten toevoegingen (ja ook de biologische). Misschien heb je daar last van? M.b.t. je vraag of de groenten zoeter worden tijdens het koken, nee dit is juist omgekeerd. Je groenten worden tijdens het wokken zoeter. Ik ga hier verder over nadenken wat het zou kunnen zijn. Heb je al eens geprobeerd om de groenten eerst kort aan te fruiten in wat olijfolie en er dan soep van te maken? gr. Claudia

  • Hm… als ik je reactie lees, vrees ik dat het wel eens aan de (biologische) blokjes zou kunnen liggen, want ik maak zelf geen bouillon, maar gebruik blokjes dus. Ik ga de verpakking eens bestuderen, wellicht dat dat helderheid schept! Dank voor je reactie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *