Spaanse bonenschotel door de toevoeging van chorizo in plaats van het bekende gehakt in een chili con carne wordt het toch gelijk een heel ander gerecht. Chorizo is te koop in verschillende varianten, zelf kies ik meestal voor de pittige variant maar een ander is natuurlijk ook prima. Heb je niet zo heel veel tijd, kies dan voor bonen uit blik en vind je geen limabonen dan zijn gewone witte bonen ook goed. Peulvruchten zouden vaker op het menu mogen staan, wil je hier meer over weten, kijk dan eens op dit artikel.
Voor personen 4 personen
Bereidingstijd: ongeveer 2 uur (maar je hoeft er niet de hele tijd bij te blijven:))
Ingrediƫnten
- 400 gram limabonen* (worden ook wel reuzebonen genoemd)
- 200 gram chorizo
- 2 blikken tomatenstukjes
- 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
- 3 theelepels gerookte paprikapoeder
- 4 paprika’s (mag natuurlijk ook meer)
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 1/2 theelepel gedroogde chilivlokken (of meer/minder, afhankelijk hoe pittig je het wilt)
- Snufje zout
- Ter garneren peterselie
Bereiding Spaanse bonenschotel
- Laat de bonen de avond van tevoren in ruim water wellen.
- Kook de bonen de volgende dag gaar. Tijd is een beetje afhankelijk van de kwaliteit van de boon, maar hou rekening met ongeveer 1,5 uur.
- Snij de knoflook, paprika’s, uien en chorizo in kleine blokjes.
- Verwarm een hapjespan en bak de chorizo even uit. Er komt veel vet vrij, heel smaakvol en dit gebruiken we dan ook om de rest te bakken. Als de chorizo is uitgebakken, haal deze uit de pan en zet dit apart.
- In het achtergebleven vet bak je nu de uien, paprika en knoflook zacht.
- Voeg vervolgens de tomatenpuree toe zodat deze enigszins kan ontzuren.
- Tenslotte kunnen de tomatenstukjes, gerookte paprikapoeder, chilivlokken en zout samen met de chorizo erbij.
- Zodra de bonen gaar zijn, giet het vocht af en doe de bonen bij de chorizo/groenten mix.
- Roer alles goed door en serveer deze Spaanse bonenschotel eventueel aangevuld met wat salade.
* als je geen grote witte bonen kan vinden, dan is het kleinere formaat natuurlijk ook prima, wel even de kooktijd aanpassen.
Voedingswaarde per eenpersoons portie
Energie (kcal) |
Vet (g) |
Verzadigd vet (g) |
Eiwit (g) |
Koolhydraten (g) |
Vezels (g) |
Zout (g) |
602 |
17 |
6 |
35,5 |
63,5 |
24,5 |
2 |